Jeśli chcecie polepszyć wzrok albo po prostu umocnić immunitet, to suplement "Karatelka" - właśnie to, co Wam trzeba. Jego można używać z jakimkolwiek jedzeniem: sałatki, pierwsze i drugie dania, kanapki i tp. Suplementy diety dla wzroku zostaną idealnym komponentem do Waszego dania i umocnią wasze zdrowie.
Sałatka ze świeżych pomidorów i ogórków
Nazwa surowca |
Brutto |
Netto |
Pomidory świeże |
565 |
480 |
Ogórki świeże |
438 |
350 |
Cebula zielona |
150 |
120 |
lub Cebula zwykła |
143 |
120 |
Olej roślinna |
30 |
30 |
"Karatelka" |
30 |
30 |
Wyjście |
|
1000 |
Technologiczne wymogi do surowca:
Pomidory i ogórki - świeże, bez mechanicznych uszkodzeń, czyste, całe, zdrowe, bez postronnego zapachu i smaku; pomidory bez łodygi.
Cebula zielona - z piórkiem świeżym, czystym, zdrowym, nie opieszałym.
Cebula zwykła - cebule powinne być dojrzałe, zdrowe, całe, suche, z dobrze podsuszonymi ogonami.
"Karatelka" - przejrzysty oleisty rozczyn, bez zapachu, ze smakiem roślinnego masła, bez postronnego zapachu i przysmaku. Nie dopuszcza się zgorzkniałości. Kolor - ciemno-pomarańczowy, jednorodny po całej masie.
Technologia przygotowania:
Przygotowane pomidory i ogórki trzeba naciąć na cienkie plasterki, cebulę zwykłą - kółkami, a cebulę zieloną drobno szatkować. Pomidory i ogórki wykładają kulami i posypają cebulą. Olej roślinny mieszają z "Karatelką" i zaprawiają sałatkę.
Organoleptyczna ocena jakości dania:
Wygląd zewnętrzny: pomidory i ogórki pocięte na cienkie kawałeczki, cebula zwykła - kółkami, cebula zielona naszatkowana; pomidory i ogórki wyłożone kulami i posypane cebulą, zaprawione olejem z "Karatelką".
Kolor, smak i zapach: charakterystyczne dla produktów, które wchodzą w skład sałatki, w pojednaniu z roślinnym masłem i "Karatelką".
Konsystencja: pomidorów - mocna, soczysta; ogórków - mocna, chrupiąca, soczysta.
Kanapki z serem
Nazwa surowca |
Brutto |
Netto |
Ser twardy, rosyjski, Wołgski, uglicki |
160 |
150 |
Ser holenderski, szwajcarski, cheddar |
165 |
150 |
Ser łotewski |
170 |
150 |
Ser moskiewski, jarosławski |
160 |
150 |
Ser stepowy, kostromski |
155 |
150 |
Masło śmietankowe |
40 |
40 |
"Karatelka" |
10 |
10 |
Chleb |
300 |
300 |
Wyjście |
|
500 |
Technologiczne wymogi do surowca:
Sery - skórka mocna, równa, bez uszkodzeń; wyrażony twarogowy smak i zapach; kolor od białego do słabo-żółtego; jednorodnej konsystencji.
Masło śmietankowe - z właściwym smakiem i zapachem, bez postronnych smaków i zapachów; konsystencja jednorodna; kolor od białego do jasnożółtego.
Chleb pszeniczny - dobrze wypieczony, nie wilgotny, elastyczny, bez gomółek, bez postronnego smaku i zapachu.
"Karatelka" - przejrzysty oleisty rozczyn, bez zapachu, ze smakiem roślinnego masła, bez postronnego zapachu i przysmaku. Nie dopuszcza się zgorzkniałości. Kolor - ciemno-pomarańczowy, jednorodny po całej masie.
Technologia przygotowywania:
W masło śmietankowe dodawamy "Karatelkę", rzetelnie przemieszamy. Kawałeczki chleba powinne mieć grubość 1-1,5 cm. Chleb smarujemy maślaną mieszanką, z wierzchu wykładają cienkie kawałeczki sera, starając się pokryć całą powierzchnię kawałeczka.
Organoleptyczna ocena jakości dania:
Wygląd zewnętrzny: kawałeczki chleba równomiernie pokryte masłem z "Karatelką", z wierzchu wyłożone kawałeczki sera.
Kolor, smak i zapach: właściwe dla pewnego rodzaju sera z masłem i "Karatelką".
Z suplementem diety "Karatelka" dowolne danie zostanie nie prosto smacznym, ale i niebywale pomocnym!
Komentarze (Komentarze mogą wnosić tylko zarejestrowani użytkownicy. Rejestracja)