Najbardziej popularnym i ulubionym cukierniczym produktem nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych jest karmel.  Na dzień dzisiejszy istnieje ponad pięćset gatunków takich przysmaków, które różnią się od siebie smakiem, składem i formą. Takie pyszne wszystkim wyroby cukiernicze wykonane z masy, składnikami, której są różne suplementy i cukier.
  Produkcja cukierków realizują uniwersalne lub wyspecjalizowane fabryki cukiernicze, a także małe lub duże warsztaty.
  Obecnie mechanizacja i automatyzacja produkcji karmelu są na najwyższym poziomie. Ręcznie w przemysłu spożywczym produkowane są tylko drogie czekoladki. Aby kupić wysokiej jakości sprzęt do produkcji karmelu, należy zapoznać się ze wszystkimi istniejącymi ofertami. Producenci oferują szeroki wybór różnych modeli maszyn. Jednym  z wiodących przedsiębiorstw, które produkuje urządzenia dla przemysłu cukierniczego jest Zakład Budowy Maszyn PSA Barskij. Przedsiębiorstwo oferuje ogromny wybór sprzętu cukierniczego, które odpowiada wysokich standardów jakości, technologii i marketingu, a także jest dostępna elastyczna cenowa polityka.
  Gotowanie karmel masy
  Na pierwszym etapie procesu technologicznego gotowanie karmel masy potrzebno kupić uniwersalny sprzęt próżnia-urządzenie.  Karmel masa w takim urządzenie, miesza się z składnikami, cukier topi się i nagrzewa się pod wysoką temperaturą.
  Chłodzenia caramel masy
 Sprzęt do produkcji karmelu zawiera specjalne stoły. Przeznaczone są do chłodzenia karamel masy. Zakład Budowy Maszyn PSA Barskij oferuje stół uniwersalny temperaturny Ж7-УТС, który przeznaczony do chłodzenia karmel masy, nasycenia jej barwnikami i substancjami aromatycznymi, a także dla utrzymania temperatury karmel masy w zakresie od 50 do 60 С. Urządzenie pozwoli na uzyskanie wysokiej jakości masę o jednolitej konsystencji, dlatego na jego organizowaniu oszczędzać nie warto.
  Wyciąganie karmelu
 Sprzęt do produkcji karmelu zawiera i maszynę do przeciągania karmelu. Sprzęt, który oferują specjaliści, to maszyna do przeciągania karmelu działania okresowego Ж7-ШТП — przeznaczona do przeciągania, napowietrzania oraz dodawania substancji smakowo-zapachowych do masy karmelu.
  Kształtowanie cukierków
 Następnym sprzętem, które pomoże produkować wysokiej jakości karmel, to maszyna do kalibrowania Ж7-ШКЖ od zakładu budowy maszyn PSA Barskij. Przeznaczona do ciągnięcia karmel wiązki i  kształtowanie cukierków.
 Lazurowania karmelu
 Na powierzchni niektórych rodzajów karmelu tworzy warstwę ochronną, który chroni cukierki od negatywnego wpływu otoczenia. Po tym słodkie wyroby podlewając syropem cukrowym.
 Aby twoja fabryka cukiernicza działała długo, sprawnie, i przynosiła ci zyski, kupuj cukiernicze sprzętu od zakładu budowy maszyn PSA Barskij.