β-karotyna - żółto-pomarańczowy roślinny barwnik, jeden z 600 karotenoidów naturalnych.

Biologiczna wartość β-karotyny wyznacza się, przede wszystkim, jego właściwościami: służyć poprzednikiem witaminy A i wykonywać funkcję antyoksydantu.

Tak, przy cząstkowym rozszczepianiu w cienkim jelicie, z 1 molekuły karotyny beta stwarzają się 2 molekuły witaminy А. Witamina  А ma  życiowo ważną rolę w zabezpieczeniu funkcji fizjologicznych organizmu i wsparciu zdrowia. On kontroluje wzrok, procesy wzrostu i rozwoju organizmu, odnowy nabłonkowych tkanin, normalne zachowanie komórek i immunowe reakcje.

Kwas retinowy, co stwarza się z witaminy A, reguluje odnowę i funkcjonowanie nabłonka skóry i powierzchownych nabłonkowych powłók oddechowych, pokarmowych i genitaliów. Dlatego przy niektórych chorobach ginekologicznych, przy wrzodach i stanach zapalnych powłók śluzowych ustnej pustki, przełyku, żołądka i oskrzeli, karotyna beta może służyć ważnym dodatkowym środkiem, polepsza leczenie. Witamina A i stworzający się z niej kwas retinowy spełniają ochronę organizmu od wpływów kancerogennych środowiska zewnętrznego.

Jak wiadomo oksydacyjny stres (czyli wzmacnianie utleniających reakcji w organach i tkaninach, co prowadzi do zwiększenia liczby agresywnych wolnych radykałów, co uszkadzają nasze komórki) powoduje rozwoj więcej niż 50 różnych chorób i procesów starzenia.

W jakości przyrodniczego antyoksydantu β-karotyna broni organizm od kancerogennego działania agresywnych proutleniaczów - aktywnych form tlenu i wolnych radykałów, co stwarza się w komórkach w trakcie oddychania wewnątrzkomórkowego i nadejścia do organizmu dymu tytoniowego, zanieczyszczonego powietrza, komponentów jedzenia, co zawiera poprzednicy wolnych radykałów, nie kontrolowanego nadtlenkowego utlenienia lipidów przy osłabieniu antyoksydantnego ochronnego systemu organizmu.

Karotyna beta przygnębia procesy, przedwczesnego starzenia, obniża ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, ryzyko katarakty oka i wielu innych chronicznych chorób, związanych z szkodliwym działaniem proutleniaczów.

W warunkach eksperymentalnych przy różnych kancerogennych wpływach karotyna beta przygnębia procesy stopniowego przekształcenia komórek w złośliwe.

W klinicznych warunkach karotyna beta sprawia leczniczo-profilaktyczne działanie przy przedopuchliynowzch stanach powłoki śluzowej pustki ust, żołądka i szyjki macicy. Epidemiologiczne badania świadczą, że przy wysokiej konsumpcji z żywnością karotyny beta w dużej jej zawartości we krwi obniża się ryzyko zachorowania na rak. Jednak, codzienna konsumpcja karotyny beta przy normalnym odżywieniu zazwyczaj nie przekracza 1-1,5 mg. Według oceny fachowców Narodowego rakowego instytutu (USA) w celu profilaktyki onkologicznych chorób konsumpcja karotyny beta, biorąc pod uwagę niekorzystną ekologiczną sytuację, powinna składać 5-6 mg dziennie. Przy przedopuchliznowych chorobach i wysokiemu ryzyko choroby na raka codzienne profilaktyczne dawki karotyny beta mogą osiągać 20-60 mg.

W eksperymencie również była ustalona zdolność karotyny beta przyciskać w szeregu wypadków wzrost już utworzonych złośliwych opuchlizn, wywoływać ich znikanie i uprzedzać utworzenie metastaz.

Uczeni uważają, że te efekty związane ze zdolnością karotyny beta stymulować układ odpornościowy organizmu, w szczególności, edukacja aktywowanych makrofagów i specyficznych komórek-kilerów, zdolnych rozpoznawać i zabijać złośliwe komórki.

Więc, mechanizm antykancerogennego działania β-karotyny ma wiele kierunków. Ten roślinny pigment ma zdumiewającą właściwość blokować utworzenie złośliwych opuchlizn praktycznie na wszystkich stadiach.

Jasne, że β-karotyna - nie jest panaceum od raka. Wśród mnóstwa czynników, co przeszkadzają opuchliznowemu procesowi, karotyna beta niewątpliwie jest pomocnym i ważnym antykancerogennym czynnikiem, podarowanym nam przyrodą, co pozwala wykorzystywać jego w jakości środka, który obniża ryzyko choroby na raka.

Jak przykład można wspomnieć pozytywny efekt użycia β-karotyny w celach profilaktyki chorób onkologicznych przy wysokim ryzyku choroby na raka szyjki macicy. Ta forma raka jest jedną z rozpowszechnionych chorób, która często zakończa się dla kobiet poważnymi skutkami. W końcu 1994 roku doktor Frank Meyskens z Kalifornijskiego uniwersytetu (USA) raportował, że mianowanie kobietom z przedopuchliznowymi dysplastycznymi przemianami szyjki macicy karotyny beta (30 mg dziennie w ciągu 6 miesięcy) doprowadziło do zniknięcia przedopuchliznowych przemian w 70 % przypadków. Frank Meyskens uważa, że profilaktyczne stosowanie karotyny beta musi być trwałe, możliwie stałe.
Na podstawie oddziału gastroenterologii kliniki leczniczego żywienia Instytutu żywienia RAMN przeprowadzało się kliniczne wypróbowanie efektywności włączenia do racji chorych wrzodową chorobą i nieżyt żołądka leczniczo-profilaktycznego produktu, wzbogaconego karotyną beta.
Badanie przeprowadzało się na 19 chorych w wieku od 15 do 64 lat (w średnim 42,6 lat). U chorych wrzody lokalizowały się w cebuli dwunastnicy (w 11 chorych pojedyncze wrzody, u 4 - mnogie), erozji - w żołądku.

6 chorych cierpiały od choroby w ciągu 3 lat, 4 chorych - od 3 do 5 lat, jeszcze 4 - od 5 do 10 lat.
Przyodwiedzaniu kliniki w dwunastu chorych odznaczał się bolowy syndrom. Ból był przeważnie tępego charakteru, powstawał wkrótce albo przez 1,5-2 godziny po jedzeniu. W tych że chorych odznaczały się głodne i nocne bóle. Często były ogólne skargi: słabość, obniżenie zdolności do pracy, naruszenia snu. Diagnozę wrzodowej choroby i nieżyt żołądka ustalały przez endoskopię.

Maślany rozczyn β-karotyny stosowały po 20 ml (18 mg karotyny beta) 1 raz dziennie na czczo w ciągu 2-3 tygodniów. W formie monoterapii - w 5 chorych; w razie wyrażonego bolowego syndromu dodawały się także inne preparaty. Badania przeprowadzały się dwukrotnie do i po 2-3 tygodniach przyjęcia maślanego rozczynu β-karotyny.

Wskutek leczenia u 16 chorych bóle w całości odstąpiły do 6-7 dnia pobytu w klinice. Pełne zabliźnienie się wrzodów było dosięgnięto u 12 chorych, u 2 cierpiących na erozyjne porażenia powłoki śluzowej żołądka po leczeniu erozji nie okazało się.

Przejdzony kurs (18 mg karotenu w formie 0,1% maślanego rozczynu) zwiększył koncentrację karotenu w serwatce krwi zbadanych ludzi średnio do trzech razy, co mówi o dobrej jego utylizacje.

Stosowanie β-karotyny polecano:

w jakości profilaktyki chorób onkologicznych;
przy chorobach układu sercowo-naczyniowego;
przy wrzodowej chorobie żołądka i dwunastnicy;
erozjach śluzowych;
w razie spowolniałego wzrostu, straty wagi;
przy pogorszeniu wzroku, ryzyko ślepoty, w przypadku ostrego deficytu witaminy
А;
przy skłonności do infekcji (zwłaszcza respiratornych);
w przypadku suchej skóry;
przy złym wzroście kości, paznokci, włosów;
w przypadku biegunki;
przy uszkodzonej zębowej emalii;
przy pryszczach, węgorzowej wysypce, pigmentowych plamach na skórze;
Żeby wypełnić brak karotyny beta w naszej codziennej racji, koniecznie przyjmować jego w postaci biologicznie aktywnej dokładki do pokarmu. Karotyna beta - najważniejszy komórkowy metabolit, konieczny dla normalnego funkcjonowania wszystkich życiowo ważnych organów człowieka. Preparaty karotyny beta nie czynią żadnego pobocznego niepożądanego działania nawet w niezwykle wysokich dawkach. Karotyna beta jest pomocna dla wszystkich.

Użycie:
Karotyna beta w oleju roślinnym przeznaczona dla bezpośredniego użycia w jakości suplementu diety, może być wykorzystana również w sałatkach, z gotowanymi ziemniakami, w innych daniach i kulinarnych wyrobach.