Jeśli chcecie polepszyć wzrok albo po prostu umocnić immunitet, to suplement "Karatelka" - właśnie to, co Wam trzeba. Jego można używać z jakimkolwiek jedzeniem: sałatki, pierwsze i drugie dania, kanapki i tp. Suplementy diety dla wzroku zostaną idealnym komponentem do Waszego dania i umocnią wasze zdrowie.

Sałatka ze świeżych pomidorów i ogórków

Nazwa surowca

Brutto

Netto

Pomidory świeże 

565 

480

Ogórki świeże 

438 

350

Cebula zielona 

150 

120

lub Cebula zwykła 

143 

120

Olej roślinna 

30 

30

"Karatelka"

30 

30

Wyjście 

 

1000

Technologiczne wymogi do surowca:

Pomidory i ogórki - świeże, bez mechanicznych uszkodzeń, czyste, całe, zdrowe, bez postronnego zapachu i smaku; pomidory bez łodygi.

Cebula zielona - z piórkiem świeżym, czystym, zdrowym, nie opieszałym.

Cebula zwykła - cebule powinne być dojrzałe, zdrowe, całe, suche, z dobrze podsuszonymi ogonami.

"Karatelka" - przejrzysty oleisty rozczyn, bez zapachu, ze smakiem roślinnego masła, bez postronnego zapachu i przysmaku. Nie dopuszcza się zgorzkniałości. Kolor - ciemno-pomarańczowy, jednorodny po całej masie.

Technologia przygotowania:

Przygotowane pomidory i ogórki trzeba naciąć na cienkie plasterki, cebulę zwykłą - kółkami, a cebulę zieloną drobno szatkować. Pomidory i ogórki wykładają kulami i posypają cebulą. Olej roślinny mieszają z "Karatelką" i zaprawiają sałatkę.

Organoleptyczna ocena jakości dania:

Wygląd zewnętrzny: pomidory i ogórki pocięte na cienkie kawałeczki, cebula zwykła - kółkami, cebula zielona naszatkowana; pomidory i ogórki wyłożone kulami i posypane cebulą, zaprawione olejem z "Karatelką".

Kolor, smak i zapach: charakterystyczne dla produktów, które wchodzą w skład sałatki, w pojednaniu z roślinnym masłem i "Karatelką".

Konsystencja: pomidorów - mocna, soczysta; ogórków - mocna, chrupiąca, soczysta.

Kanapki z serem

Nazwa surowca

Brutto

Netto

Ser twardy, rosyjski,

Wołgski, uglicki 

160

150

Ser holenderski, szwajcarski,

cheddar

165

150

Ser łotewski 

170 

150

Ser moskiewski, jarosławski 

160 

150

Ser stepowy, kostromski 

155

 150

Masło śmietankowe

 40 

40

"Karatelka" 

10 

10

Chleb 

300 

300

Wyjście 

 

500

Technologiczne wymogi do surowca:

Sery - skórka mocna, równa, bez uszkodzeń; wyrażony twarogowy smak i zapach; kolor od białego do słabo-żółtego; jednorodnej konsystencji.

Masło śmietankowe - z właściwym smakiem i zapachem, bez postronnych smaków i zapachów; konsystencja jednorodna; kolor od białego do jasnożółtego.

Chleb pszeniczny - dobrze wypieczony, nie wilgotny, elastyczny, bez gomółek, bez postronnego smaku i zapachu.

"Karatelka" - przejrzysty oleisty rozczyn, bez zapachu, ze smakiem roślinnego masła, bez postronnego zapachu i przysmaku. Nie dopuszcza się zgorzkniałości. Kolor - ciemno-pomarańczowy, jednorodny po całej masie.

Technologia przygotowywania:

W masło śmietankowe dodawamy "Karatelkę", rzetelnie przemieszamy. Kawałeczki chleba powinne mieć grubość 1-1,5 cm. Chleb smarujemy maślaną mieszanką, z wierzchu wykładają cienkie kawałeczki sera, starając się pokryć całą powierzchnię kawałeczka.

Organoleptyczna ocena jakości dania:

Wygląd zewnętrzny: kawałeczki chleba równomiernie pokryte masłem z "Karatelką", z wierzchu wyłożone kawałeczki sera.

Kolor, smak i zapach: właściwe dla pewnego rodzaju sera z masłem i "Karatelką".

Z suplementem diety "Karatelka" dowolne danie zostanie nie prosto smacznym, ale i niebywale pomocnym!